30 jaar Open Monumentendag

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

30 jaar Open Monumentendag

Open Monumentendag is een fantastisch initiatief. Ieder jaar trekken honderdduizenden mensen erop uit om een kijkje te nemen in waardevolle gebouwen die mee onze geschiedenis bepalen. Het is een feest voor het monument. Zowel de monumenten als de bezoekers leven ervan op.

Dit jaar vieren we 30 jaar Open Monumentendag. Ik vierde mee met het lokaal comité van Tervuren. Tervuren is één van de gemeenten met een rijk erfgoed en met een actieve werking rond monumentenzorg. De keuze van Open Monumentendag en van het provinciaal erfgoedbeleid is altijd geweest om ruimte te geven aan lokale erfgoedinitiatieven en om die te steunen.

Als provinciebestuur doen we dat op verschillende manieren. De inspecties van Monumentenwacht helpen de beheerders van een monument om tijdig problemen vast te stellen en die door onderhoud of restauratie te verhelpen. Lokale besturen die waardevolle maar niet beschermede gebouwen of klein historisch erfgoed (zoals graven, kapelletjes, ...) in beheer hebben, kunnen beroep doen op een provinciale subsidie.

Lokaal toont men zich bezorgd over het behoud van het erfgoed. Dat bleek uit de toelichting van schepen Mark Van Roy. En uit de presentatie over de erfgoedinventaris van alle gebouwen die Tervuren rijk is en over de stedenbouwkundige verordening om erfgoedwaarden te vrijwaren. Ik maakte een interessante avond mee in de Warandepoort in Tervuren.

2018-09-10