Gouverneur en burgemeester sensibiliseren voor actie ‘1 dag niet’

Nieuwsbericht

Deze tekst wordt niet getoond

Gouverneur en burgemeester sensibiliseren voor actie ‘1 dag niet’

Vandaag heb ik samen met burgemeester Rudi Beeken van Tielt-Winge en de wijkagenten van de politiezone Hageland bezoekers van het winkelcentrum Gouden Kruispunt in Sint-Joris-Winge gesensibiliseerd rond inbraakpreventie. Deze lokale preventieve actie is een onderdeel van de nationale actiedag tegen woninginbraak ‘1dagniet’. 

‘1dag niet’ tegen woninginbraak

Elke dag zijn 15 Vlaams-Brabanders slachtoffer van een woninginbraak. Met ‘1 dag niet’ willen wij inwoners, ondernemers, scholen, buurtinformatienetwerken,... laten nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat of buurt veilig te houden. Je kunt zelf heel wat doen en zo de kans op inbraak in jouw huis of buurt verminderen. Je kan terecht bij een diefstalpreventieadviseur voor een kosteloze audit van je woning, je kan een Facebookpagina opstarten met allerlei tips voor je eigen straat of een wandeling in de wijk organiseren en je buren beter leren kennen. Deze editie wil vooral inzetten op jonge (ver)bouwers en hen overtuigen om degelijk en gekeurd sluitmateriaal te laten plaatsen.

Steeds minder woninginbraken

De jongste vijf jaar is er een dalende trend van woninginbraken. Het aantal woninginbraken daalt met 40,15% in de periode van 2013 tot en met 2017.

Samenwerken tegen woninginbraak

In Vlaams-Brabant vindt de oproep van ‘1 dag niet’ veel gehoor. Verschillende politiezones steken een tand bij, doen extra controles en sensibiliseren burgers tot het nemen van preventiemaatregelen. Ook gemeentelijke preventiediensten en buurtinformatienetwerken ondersteunen deze nationale actiedag. 

Op de website www.1dagniet.be vind je alle initiatieven in jouw buurt. Je kan er ook jouw eigen initiatief posten en je vindt er tal van preventietips en filmpjes, promotiemateriaal en originele ideeën die je kan delen via Twitter en Facebook.   

Facebookwedstrijd

Eén van de doelstellingen van ‘1 dag niet’ is om de nadruk te leggen op de sociale cohesie in de wijken, een essentiële factor voor inbraakpreventie. Als Vlaams-Brabander kan je voor een dag een foodtruck winnen om een gemoedelijk evenement te organiseren voor de buurt. Het principe is eenvoudig: je bezoekt een preventie-initiatief, neemt een selfie vóór het initiatief en post die openbaar op Facebook met de #1dagnietBE. De winnaar komt bij lottrekking uit de bus, iedereen maakt kans.

 

2018-10-24