Dienstverlening aan lokale besturen

Het belang en de professionalisering van noodplanning en crisisbeheer bij de lokale besturen zijn de laatste jaren enorm toegenomen. Tezelfdertijd is dit een zeer gespecialiseerd en snel veranderend domein, en hebben lokale besturen vaak nog nood aan advies en ondersteuning. Daarom ontwikkelde de Dienst Noodplanning Vlaams-Brabant een intensievere en versterkte dienstverlening aan de lokale besturen in onze provincie. Deze pagina schetst de krachtlijnen waarop wordt ingezet, en verduidelijkt wat die ondersteuning concreet inhoudt.

1. Versterken van de lokale personeelscapaciteit op vlak van noodplanning

    De dienst Noodplanning Vlaams-Brabant ondersteunt lokale besturen bij het opleiden en professionaliseren van de functies die de grootste rol hebben bij noodplanning en crisisbeheer op lokaal niveau. De focus ligt daarbij enerzijds op het onderhouden van een regelmatig contact en het aanbieden van een permanente helpdesk functie, en anderzijds op gerichte informatieverstrekking en vorming.

    Ons aanbod is in eerste instantie gericht op de meest prominente actoren inzake noodplanning en crisisbeheer:

    • De burgemeester
    • De algemeen directeur
    • De lokale noodplanningscoördinator (NPC)
    • De lokale informatieverantwoordelijke (D5)
    • De lokale verantwoordelijke voor de psychosociale hulpverlening (V-PSH)

    De dienstverlening bestaat uit een aantal activiteiten of instrumenten:

    • Nieuwsbrief over (nieuwe) regelgeving, procedures en goede praktijken.
    • Informatieve en vormende sessies (fysiek of digitaal) met de focus op nieuwe ontwikkelingen, actuele uitdagingen en strategieontwikkeling.
    • Ondersteuning bij het rekruteren van een lokale noodplanningscoördinator of informatieverantwoordelijke (D5) via het aanleveren van een modelprofiel met duidelijke taakomschrijving, en het deelnemen aan een selectiecommissie.
    • Minstens tweemaal per jaar wordt er een opleiding en trainingsmoment georganiseerd voor alle D5’s en alle NPC’s van Vlaams-Brabant.
    • Faciliteren van netwerkvorming (met disciplines) en intergemeentelijke samenwerking, en regelmatige werkbezoeken bij de lokale besturen (door de gouverneur of de dienst Noodplanning Vlaams-Brabant).

    2. Ondersteuning van de gemeentelijke veiligheidscellen

      • Actieve opvolging van de gemeentelijke veiligheidscellen door minstens 1x per jaar fysiek aanwezig te zijn.
      • Suggesties bij de samenstelling van de agenda en de organisatie van de gemeentelijke veiligheidscel.
      • Het faciliteren van het gezamenlijk organiseren van veiligheidscellen met verschillende lokale besturen.

      3. Advies bij het opstellen en actualiseren van lokale nood- en interventieplannen

        • Advies m.b.t. het voorgeschreven canvas, wettelijke vereisten, volledigheid en actualisatie van het lokale ANIP (Algemeen Nood- en Interventieplan), en het opladen van het ANIP in het Nationaal veiligheidsportaal.
        • Ondersteunen bij de opmaak van lokale BNIP’s: specifieke risico’s, grootschalige evenementen of andere specifieke situaties.
        • Opvolgen van noden en behoeften inzake lokale monodisciplinaire plannen op vlak van wettelijke vereisten en volledigheid.

        4. Multidisciplinair oefenbeleid

          Regelmatig oefenen is noodzakelijk zodat de betrokken actoren de kans krijgen hun kennis om te zetten in ervaring en routine. Daarnaast zijn oefeningen noodzakelijk om de procedures en de nood- en interventieplannen te testen en te optimaliseren. Daarom legt de hogere overheid het gemeentelijke niveau op om één of meerdere multidisciplinaire noodplanningsoefeningen per jaar te organiseren op hun grondgebied en dienen ze hiervoor een evolutief en samenhangend oefenbeleid op te zetten. Daarom biedt de dienst Noodplanning Vlaams-Brabant ondersteuning in de vorm van:

          • Organisatie van provinciale multidisciplinaire oefeningen, gericht op samenwerking, afstemming en realistische scenario’s.
          • Specifieke oefenmomenten voor lokale noodplanningscoördinatoren en informatieverantwoordelijken.
          • Opvolging en, indien mogelijk bijwonen, van (inter)gemeentelijke oefeningen met aandacht voor inhoud, aanpak, leerpunten en goede praktijken.
          • Verzamelen en verwerken van feedback en evaluaties om het oefenbeleid continu te verbeteren.
          • Voorzien in sjablonen en documentatie ter ondersteuning van het lokaal oefenbeleid.

          5. Bijstand tijdens effectieve noodsituaties

            De dienst Noodplanning Vlaams-Brabant staat paraat om lokale besturen bij te staan tijdens effectieve noodsituaties. Het is wel belangrijk te vermelden dat de (wettelijke) verantwoordelijkheid en operationele leiding voor het beheer van een crisis of ramp bij het lokaal bestuur blijft, tenzij er een provinciale fase wordt afgekondigd. De ondersteuning bestaat uit:

            • Permanentie: 24/7 telefonisch bereikbaar voor advies, ondersteuning en eventuele opschaling.
            • Waarschuwingen: Uitsturen van preventieve waarschuwingsmails bij actuele risico's of dreigingen (bv. KMI, Natuurbranden, Hitte- en ozon, NCCN,...).
            • BE-Alerts: Ondersteuning bij het uitsturen van BE-Alerts.
            • Actieve opvolging: Actieve opvolging bij de afkondiging van een operationele coördinatie door telefonisch contact op te nemen met de lokale NPC en lokale partners te adviseren, gerust te stellen of te adviseren bij een mogelijke opschaling naar een gemeentelijke/provinciale fase.
            • Aanwezigheid ter plaatse: Mogelijkheid tot deelname aan het gemeentelijk coördinatiecomité (CC-gem) voor concrete ondersteuning, adviesverlening, inschatting van risico's en opvolging van het verdere verloop van de noodsituatie.
            • Activatie van ondersteuningsteams: de mogelijkheid tot het inschakelen van de ondersteuningsteams met D5’s of lokale NPC’s van andere lokale besturen in Vlaams-Brabant om specifieke taken op te nemen, bijvoorbeeld Paragon, FAN-bord,…

            Contact

            In de kijker

            Code oranje hitte op dinsdag (01/07) en woensdag (02/07)
            30 jun 2025 • Het KMI schaalt op naar code oranje voor hitte voor de hele provincie op dinsdag 01/07 en woensdag 02/07.
            Provinciegouverneur vaardigt Vlaams-Brabant onttrekkingsverbod uit
            27 jun 2025 •
            Onttrekkingsverbod uitgevaardigd voor het stroomgebied van de Zwarte Beek
            23 mei 2025 • Provinciegouverneur vaardigt onttrekkingsverbod uit voor het stroomgebied van de Zwarte Beek
            Onttrekkingsverbod uit het stroomgebied van de Mark
            15 mei 2025 • Provinciegouverneur vaardigt onttrekkingsverbod uit in het stroomgebied van de Mark
            Hevige regenval, storm- en rukwinden met een lokaal karakter en hagelbuien van 9 juli 2024 en hevige regenval van 1 en 2 augustus 2024 erkend als natuurramp
            18 mar 2025 • De Vlaamse Regering heeft op 14 maart 2025 de hevige regenval, de storm- en rukwinden met een lokaal karakter en de hagelbuien van 9 juli 2024 en de hevige regenval op 1 en 2 augustus erkend als ramp.   Heeft u daardoor schade geleden, dan kunt u binnenkort een aanvraag indienen tot tegemoetkoming. 
            Geur- en rookhinder door brand in Mont-Saint-Guibert.
            27 aug 2024 • Update 02 sept 2024, 12u15 - Geur- en rookhinder door brand in Mont-Saint-Guibert De bluswerkzaamheden zijn het hele weekend voortgezet door de hulpdiensten en de brand is nu volledig onder controle. Afgezien van enkele lichte rookwolken zouden er geen verdere ongemakken meer moeten zijn.
            Schade door noodweer op 09/07: meld je schade aan het Vlaams Rampenfonds
            17 jul 2024 • Op 9 juli 2024 werd Vlaanderen getroffen door hevige stormen, rukwinden, hagel en intense regenval. Als gevolg van deze natuurrampen erkend door de Vlaamse Regering, kunnen gedupeerden een schadevergoeding aanvragen bij het Vlaams Rampenfonds. Hieronder vindt u een overzicht van de procedures en voorwaarden voor het melden van schade en het aanvragen van een vergoeding.
            Evaluatie watersnood Vlaams-Brabant: provinciegouverneur tevreden over de goede samenwerking.
            06 feb 2024 • De provinciale veiligheidscel Vlaams-Brabant kwam gisteren samen. Onder leiding van provinciegouverneur Jan Spooren bespraken experten binnen de noodplanning onder andere het crisisbeheer tijdens de wateroverlast van begin dit jaar. Na de watersnood volgde een grondige evaluatie door de interventiediensten, waterbeheerders, gemeentebesturen en de diensten van de gouverneur.
            Waterpeilen in Vlaams-Brabant onder alarmdrempels: provinciale fase opgeheven.
            05 jan 2024 • Het provinciaal coördinatiecomité, onder leiding van gouverneur Jan Spooren, kwam op 8 januari 2024 samen om de evolutie van de wateroverlast te bespreken. Daarnaast werd ook gekeken welke maatregelen konden worden genomen.
            Rampoefening op de luchthaven van Zaventem.
            18 nov 2023 • Om de twee jaar vindt er een grootschalige rampoefening plaats op de luchthaven van Zaventem.
            Lokale besturen in Vlaams-Brabant steeds beter voorbereid op noodsituaties
            26 jun 2023 • De dienst noodplanning van de gouverneur van Vlaams-Brabant beschouwt het als een prioriteit om de steden en gemeenten te ondersteunen op dit vlak. Zo worden er op regelmatige basis opleidingen georganiseerd voor de lokale noodplanningscoördinatoren. Ook vandaag werden die verzameld op het provinciehuis voor een briefing over het draaiboek wateroverlast voor lokale besturen, het stimuleren van de zelfredzaamheid van burgers en de lopende transformatie van het nationale veiligheidsportaal
            Oplossing voor taalproblematiek bij dringend ziekenvervoer
            17 mar 2023 • In de Druivenstreek en de regio ten westen van Brussel krijgen gemeenten en de gouverneur regelmatig klachten van burgers die, wanneer zij een ambulance nodig hebben, niet in het Nederlands verder worden geholpen. De betrokken hulpdiensten werden rond de tafel gebracht om oplossingen te zoeken. Dit heeft geleid tot een concrete aanpassingen, die tot een substantiële verbetering zullen leiden.
            Algemeen onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen
            16 jul 2022 • Vanaf zaterdag 16 juli 2022 zal in de hele provincie Vlaams-Brabant een onttrekkingsverbod op de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten gelden. Dit is een gevolg van de combinatie van hoge temperaturen en gebrek aan neerslag tijdens de eerste helft van de maand juli.
            ANB kondigt code oranje af voor Vlaams-Brabant
            12 mei 2022 • Het Agentschap Natuur en Bos kondigde op 12 mei 2022 code oranje af voor de provincie Vlaams-Brabant. Doordat het droog is in onze natuurgebieden en bossen, is het brandgevaar hoog.
            Provinciegouverneur Jan Spooren coördineert samen met de lokale besturen de opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen.
            28 apr 2022 • De provinciegouverneurs hebben zowel van de Vlaamse als van de federale regering een belangrijke, coördinerende opdracht gekregen in de opvang van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit beide regeringen werd gevraagd een brug te bouwen met de lokale besturen en hen te ondersteunen in hun opdrachten in de Oekraïnecrisis.
            Bekijk alle nieuwsberichten